NO TE CRUCES DE BRAZOS, HAZ TU DENUNCIA !!

SI QUIERES HACER UNA DENUNCIA CONTACTA POR MAIL A: SALVEMANDRATXPLATAFORMA@GMAIL.COM

ENVIANOS EL MATERIAL QUE TENGAS Y LO PUBLICAREMOS.


martes, 17 de julio de 2012

20 de Julio: Prsentacion oficial de Plataforma Salvem Andratx

El proximo 20 de Julio, a las 19 horas, en el Centro Cultural Sa Taronja, con motivo de la charla "LES NOVES AMENACES AL NOSTRE LITORAL", de la mano de GOB, Greenpeace, Amics de la Terra y No a nuestra Costa, realizaremos la presentacion oficial de la Plataforma Salvem Andratx. 

Si tienes interés en saber cuales son nuestras motivaciones, propuestas y nuestra declaración de intenciones, os recibiremos muy gustosamente.


Dia 28 de juliol:"Banya't per la nostra costa"


Amics de la Terra, Greenpeace, GOB i la Plataforma Salvem Andratx, convoquen a una concentració marina a Cala Blanca per reivindicar la protecció del litoral. 

Mallorca, un indret que ha patit i molt la degradació i artificialització de la costa per l'impacte urbanístic del desenvolupament turístic en el litoral, torna a tenir aquest fràgil patrimoni en perill. Des de Madrid, s'ha anunciat una reforma de la Llei de Costes que amb els arguments de dinamitzar l'economia de les zones costaneres, s'anuncia com un greu retrocés en la protecció de la costa d'ençà de l'entrada en vigor de la Llei de Costes de 1988 amb la qual es va avançar decisivamente en la conservació dels recursos naturals i es varen establir límits clars al procés de desfiguració de la costa (iniciat fa 60 anys) fent patent l'ús públic de la costa per a tots els ciutadans.

Per altra banda, el Govern autonòmic ha impulsat també diverses iniciatives que desregulen l'urbanisme i que tendran una greu incidència sobre el litoral. És el cas de la Llei Company que precisament aquí a Andratx es tradueix en la desprotecció de Cala Blanca. El Consistori andritxol, en una modificació de les NNSS empreses ara fa dos mesos i en base a aquesta nova llei, cataloga com a urbà diferents terrenys de la zona de Biniorella - Cala Blanca tot i que ara són ANEI.

28 de juliol "Dia d'acció global en defensa de les nostres costes" Concentració per mar a Cala Blanca
Les organitzacions ecologistes de Mallorca, treballen conjuntament i de forma coordinada amb la Plataforma estatal "No a nuestra costa" (http://noanuestracosta.org) per fer front a aquesta nova amenaça.

La Plataforma treballa en la divulgació de les raons que ens impulsen a defensar la Llei actual, en l’anàlisi de les possibles conseqüències d’un canvi radical del panorama normatiu de protecció del nostre litoral, en la incidència sobre les decisions polítiques que es prenguin referent a això i en la mobilització social per a preservar la nostra costa.

Conjuntament esteim preparant el "Dia d'acció global per a la protecció de les nostres costes". Un dia en que es faran diverses accions a diferents punts del litoral de l'estat espanyol, molts d'ells amenaçats per projectes urbanístics o bé per obres de gran envergadura que comporten degradació de l'espai biofísic com zones dunars molt degradats o ports esportius, etc.

A Mallorca, els grups ecologistes locals treballen amb la Plataforma Salvem Andratx, per focalitzar l'atenció aquest dia a Cala Blanca. Un espai natural de gran valor paisatgístic i ecològic, de nou amenaçat per processos urbanístics. Es tracta d'una zona litoral salvatge i esquerpa que conté una gran diversitat botànica i faunística. La vegetació arriba fins a la mar mateixa, conformant un paisatge molt singular. Cal recordar que Cala Blanca estava inclosa dins la delimitació del Patrimoni Mundial de la Serra de Tramuntana que va fer la UNESCO.

Què farem?
Dia 28 de juliol, tots a Cala Blanca! Banya't per la nostra costa!

Farem una acció lúdico reivindicativa per reclamar, des de Cala Blanca i utilitzant-lo com a símbol del que cal preservar, la protecció de la nostra costa. I ho farem des de dins de la mar.

Com?
Es convoca una concentració amb piraigües, paddle surf o qualsevol tipus d'embaració sense motor (la pots fer tu mateix!) per a fer conjuntament un recorregut que tendrà com a punt de sortida Peguera a les 9.30h des de Peguera, passant per Camp de Mar i fins a Cala Blanca.

Si aquest recorregut el trobes massa llarg o vols implicar-te però no tens embaració sense motor, pots fer el recorregut nadant des de la Platja de Camp de Mar fins a Cala Blanca, o bé, venir directament a fer un bany a Cala Blanca.

L'objectiu és concentrar-nos tots a Cala Blanca, a les 11.00h del matí, per fer una gran fotografia conjunta de totes les persones que des de la mar, aquest dia, reclamarem la protecció de la nostra costa, i concretament d'aquest singular indret d'Andratx.

Per a més informació i per anar coneixent els detalls de la convocatòria, hem habilitat el següent blog:

lunes, 16 de julio de 2012

El GOB denúncia de nou il·legalitats en l'urbanisme d'Andratx.


El GOB demana l'anulació de l'aprovació inicial de les Normes Subsidiàries

Andratx ha tengut en les darreres dècades un creixement urbanístic i turístic desbocat, tant dins sol urbà com rústic. Tot el terme municipal ha patit i pateix encara ara, una pressió urbanística molt important que s'ha traduït en una expansió urbana exagerada que ha artificialitzat desenes de quilòmetres quadrats en poques dècades.


A més, Andratx no és un municipi qualsevol urbanísticament parlant. Els casos de corrupció lligats al descontrol urbanístic viscuts (i que encara coegen) fan imprescindible l'adopció de mesures correctores del creixement valentes, molta transparència, control i claredat del planejament urbanístic. Doncs malauradament amb aquesta aprovació inicial, l'Ajuntament d'Andratx continua la línia de poca transparència i és més, incorre en flagrants il·legalitats des del punt de vista de tramitació i de planificació urbanística que han d'implicar necessàriament la nul·litat de les NNSS:
Tot seguit resaltam els aspectes més significatius de les al·legacions:
1.- Quant al compliment de resolucions judicials que anul·len llicències d’edificació i ús del sòl i obliguen a la demolició de les obres il·legals.
L’Ajuntament d’Andratx vol incomplir la Constitució, que assenyala l’obligació que té d’acomplir les sentències i altres resolucions judicials fermes.
Què fa l'Ajuntament d'Andratx?
Intenta no acomplir la Sentència, confirmada per la Sala CA del TSJIB, que anul·là la llicència a l’entitat Marmacén Sol, SL, al projecte bàsic per a la construcció d’habitatges, amb aparcaments i una piscina, al nucli de Cala Llamp. Aquesta sentència anul·là també l’autorització d’execució atorgada el dia 23 de desembre del 2005.
L’Ajuntament d’Andratx vol fer mangarrufes per tal de no acomplir la sentència, i així, ens trobam que a les NNSS del 2007 es determinà la UA20/PA, que sols permetia la construcció d’un únic habitatge unifamiliar, així com l’obligació de cessió dels terrenys destinats a zona verda pública.
A la modificació de les NNSS, aprovades inicialment en sessió de dia 28 de juliol del 2011, en aquest territori es fa un joc de mans i la UA20/PA passa a permetre la construcció de tres habitatges unifamiliars en lloc d’un tot sol.
Però la complicitat de l’Ajuntament d’Andratx amb l’infractor és infinita, i així, a l’aprovació inicial de les NNSS, adoptada a la sessió de dia 15 de maig del 2012, objecte d’aquestes al·legacions, ens trobam que la UA/20 PA, delimitada en els plànols O-PA-1-00; O-PA-1-17 i O-PA-1-21, proposa aquesta vegada que es construeixin ni més ni menys que 12 habitatges plurifamiliars.
Aquesta conducta de l’Ajuntament d’Andratx, a més de ser nul·la de ple dret, podria ser objecte de depuració penal, article 410 del Codi Penal.
2.- Quant al nou sòl industrial i de serveis.
La revisió de les NNSS d'Andratx classifiquen un sector urbanitzable no ordenat (SUNO-2) destinat a usos industrials i de serveis, ubicat en sòl que té la consideració de AAPI, però sense que això signifiqui per a l'Ajuntament el compliment de l'especial protecció que resulta de la Llei d'Espais Naturals. Entre altres coses això implica tenir molt ben justificades les necessitats de creixement i una examen i anàlisi ponderat de les diferents alternatives contemplades que no apareix enlloc.
Sense entrar molt en detall en l'anàlisi de la ubicació elegida, podem constantar tota una sèrie d'aspectes que ens permeten assegurar que, en cas de considerar prou justificada la necessitat d'aquest sòl industrial i de serveis - que consideram que tampoc no és el cas senzillament perquè la superfície prevista resulta del tot insuficient per a resoldre les necessitats d'espai insdustrial que es deriven de les ocupacions il·legals de sòl rústic per a usos industrials i les pròpis empreses ubicades dins del poble - la ubicació elegida és pèssima: es tracta de terrenys agrícoles fèrtils pròxim a un centre escolar, que no tenen les connexions viàries suficients per garantir l'activitat i la seguretat a l'entorn, i que sobretot no disposa o queda allunyada de la necessària dotació de serveis i infrastructures bàsiques (aigua, llum, clavegueram).
El fet de no haver-hi estudi d'alternatives és també una nova causa de nulitat .
3.- Quant a la il·legalitat en la classificació del sòl urbà.
A la revisió de les normes subsidiàries del municipi d’Andratx es constaten també les il·legalitats següents:
1. Són incorporats a l’ordenació com a sòl urbà, amb uns nous paràmetres, diferents àmbits de les urbanitzacions Biniorella (Cala Blanca) i Montport, malgrat que aquests mantenen la seva condició de sòl rústic protegit amb la categoria d’Àrea Natural d’Especial Interès (ANEI), cosa que no resulta possible dins de l’actual marc constitucional i legal. L’Ajuntament d’Andratx vol aconseguir edificar en determinats terrenys encara que les normes legals ho impossibiliten.
2. En altres casos es tracta de diferents àmbits de creixements dels nuclis urbans que, sense tenir la categoria d’ANEI, enlloc queda indicat en base a quina norma legal s’han considerat que aquest àmbits reuneixin les condicions legals per a tenir la classificació com a sòl urbà.

Per tot això, el GOB exigeix l'anul·lació de la tramitació de les NNSS i que l'Ajuntament recondueixi la pràctica de les seves competències urbanístiques cap a la transparència, la responsabilitat i el deure d'acomplir la legalitat.