NO TE CRUCES DE BRAZOS, HAZ TU DENUNCIA !!

SI QUIERES HACER UNA DENUNCIA CONTACTA POR MAIL A: SALVEMANDRATXPLATAFORMA@GMAIL.COM

ENVIANOS EL MATERIAL QUE TENGAS Y LO PUBLICAREMOS.


sábado, 1 de octubre de 2011

Articulo dedicado al torrent D'es Saluet en la revista L'Ecologista

ES SALUET : HISTORIA D'UN TORRENT TRANSFORMAT EN CLAVEGUERA

Des de l'1 de gener del 2006 els municipis amb més de 1.500 habitants tenen obligació legal de depurar les seves aigües residuals (des de l'1 de gener de 2001, els de més de 15.000 habitants-equivalents tenien la mateixa obligació, per una directiva europea de 1991). No obstant això , la situació en què ens trobem és lluny d'arribar a aquests límits legals.


A Mallorca existeixen 89 depuradores de les quals 56 estan gestionades per l'Agència Balear de l'Aigua i Qualitat Ambiental, 17 són municipals i 16 particulars. Les depuradores de l'Agència Balear de l'Aigua i Qualitat Ambiental en el 2007 van arribar a depurar més de 22.000.000 m3 . Durant l'estiu aquestes depuradores reben cabals molt majors dels que poden assumir, a causa del turisme, causant que funcionin de forma deficient i produint aigües “excedentàries” que en moltes ocasions s'aboquen a través d'emissaris submarins, o bé en lleres de torrents. A més, una gran part de les depuradores són deficients a l'hora d'eliminar els nutrients. Això repercuteix molt negativament en les aigües costaneres, ja que en augmentar la quantitat de nutrients s'afavoreix la eutrofització de l'aigua, alterant els ecosistemes confrontants, disminuint la naturalitat del medi marí i la biodiversitat, així com perdent l'atractiu turístic. A aquests problemes, cal afegir-hi problemes derivats d'un manteniment deficient que molt sovint es tradueïx en avaries habituals i, conseqüentment, en abocaments d'aigua no depurada.

Tot seguit exposam el cas concret d'Andratx que malauradament és senzillament un dels molts casos, en què la denúncia reiterada i constant de veïns i col·lectius, posa de manifest la ineficàcia de l'actuació de l'Administració davant uns fets greus que es repeteixen massa sovint i que tenen unes implicacions ambientals, socials i econòmiques molt greus.

Tot va començar l’hivern de 2009 quan Roger, un pagès que practica l’agricultura ecològica a la zona des Prat del Port d’Andratx, va observar com pel torrent des Saluet, devora la seva finca sa Sabata, començaven a córrer aigües residuals. El pagès ho comunicà a l’Ajuntament d’Andratx, que argumentà problemes amb els equips de bombeig de la depuradora municipal situada aigües amunt del torrent. Però els abocaments es repetiren quatre vegades més durant aquell hivern.
En una visita a la finca del Consell Regulador de la Producció Agrària Ecològica els tècnics varen prendre mostres d’aigua d’un pou de la finca, que resultà estar contaminada. Denuncià els fets a la Conselleria de Medi Ambient i a la unitat del SEPRONA de la Guàrdia Civil.

Durant aquests dos anys els abocaments s’han anat repetint. Aquest hivern, el mes de febrer de 2011, es va produir un abocament d’aigües fecals de grans proporcions, que alertà els veïns, va aparèixer als mitjans de comunicació i es denuncià a la Conselleria de Medi Ambient. Les aigües brutes arribaren al port d’Andratx i Ports de les Illes Balears també demanà explicacions a l’Ajuntament. La passada primavera diversos veïns de la zona des Prat del Port d’Andratx constaten que l’aigua que extreuen dels seus pous no és neta. Aquest mes d’abril, sis propietaris presentaren una denúncia davant la Direcció General de Recursos Hídrics de la Conselleria de Medi Ambient explicant els abocaments d’aigües residuals i sol·licitant anàlisis dels pous per determinar el grau de contaminació i mesures perquè no es repeteixin els abocaments. Va ser gairebé a finals de juny quan un agent de medi ambient i un tècnic de la Conselleria es desplaçaren al lloc dels fets per recollir mostres d’aigua de cinc pous.

La situació deficient de la depuradora d’Andratx és ben coneguda per l’Ajuntament i per la Conselleria de Medi Ambient. Des de 2007 existeix un projecte d’ampliació i millora d’aquesta estació. Després d’anys de tramitacions i paralitzacions, el passat mes de maig el projecte va ser aprovat per la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears.

Però dia nou de juliol es repetiren els abocaments, aquesta vegada va ser un vessament d’aigua sense depurar des de l’estació depuradora directament al torrent. A pesar de la presència de la policia local i dels responsables de la depuradora, l’abocament va continuar durant bona part del vespre.

Dies després, els veïns afectats i membres del GOB d’Andratx varen presentar una denúncia davant la Conselleria de Medi Ambient i l’Ajuntament de la localitat, constatant els fets, demanant una inspecció per avaluar els danys causats, reclamant mesures per garantir el bon funcionament de la depuradora i evitar nous abocaments. Així mateix, dia 25 de juliol s’interposà una denúncia davant la Guàrdia Civil i de tot això, encara no se n'ha rebut resposta.